Subscribe to Radionytt.se feed Radionytt.se
Nyheter från radiobranschen i Sverige och världen.
Updated: 2 weeks 13 hours ago

Minskad omsättning för NRJ Groups radioverksamhet

Thu, 2019-02-07 19:23

Franska NRJ Group omsatte 392 miljoner euro förra året. Det är 2,6 procent mer än under 2017. Men omsättningen i radioverksamheten minskade samtidigt med 2,3 procent till 235 miljoner euro.

Nedgången för radioverksamheten förklaras av NRJ helt med effekter av de gula västarnas demonstrationer i Frankrike och en förändring av hur NRJ i Norge drivs. Det senare drog ned omsättningen med 2,8 miljoner euro. Utan dessa två faktorer skulle omsättningen ha ökat något, skriver NRJ i sin kvartalsrapport.

NRJ Groups sändarbolag ökade under 2017 sin omsättning med 22 procent till 67 miljoner euro, medan TV-verksamheten växte med 4 procent till 91 miljoner.

DR-kanalerna P3, P4 och P5 får tydligare profiler

Thu, 2019-02-07 15:26

Gustav Lützhoft, radiochef på DR.

Den danska public service-radion DR skärper profilerna för sina tre breda kanaler P3, P4 och P5, som riktar sig till unga, vuxna respektive äldre lyssnare. Dessutom stärks det digitala utbudet, bland annat med en ny daglig nyhetspodd.

De nya kanalprofilerna presenterades igår onsdag och är en del av den besparings- och utvecklingsplan som trädde i kraft i höstas.

”Vi har länge känt att vi inte har gjort tillräckligt för den äldsta delen av befokningen, som har vuxit ifrån P4. Det är inte så att P5 inte varit en utmärkt kanal. Men som musikkanal gav den inte det innehåll som lyssnarna är vana vid från P4, bland annat regionala nyheter och journalistiska program om just deras liv och vardag. Därför introducerade vi vid årsskiftet P5 som den tredje målgruppsformaterade kanalen så att P3, P4 och P5 ligger som ett pärlband som avspeglar danskarnas liv och mediekonsumtion” säger DR-s radiochef Gustav Lützhoft.

Förändringarna kommer framförallt att höras i P3 och P5. P3 ska bli en ”kompromisslös ung kanal för sökande och nyfikna unga”, medan P4 är ”den samlande radiokanalen för vuxna danskar”. P5 riktar sig till mogna danskar, som lagt arbetslivet bakom sig men som fortfarande ”är engagerade och aktiva medborgare”.

Vid sidan av formatjusteringarna av P3 och P5, satsar DR även på att producera fler poddar och att se till att DR-s radioprogram finns på nya plattformar som röststyrda högtalare och streamingplattformar. Samma nyhetssändningar ska gå i alla kanaler, med undantag för P3 som behåller P3 Nyheder för unga. Dessutom lanseras en daglig nyhetspodd för vuxna, som komplement till den nyhetspodd för unga som redan kommer ut dagligen.

Storbritannien: Svag ökning för DAB, nedgång för webbradion

Thu, 2019-02-07 13:47

För ett år sedan blev det digitala radiolyssnandet större än det analoga i Storbritannien. Men ökningen för DAB och webbradio avstannade under fjärde kvartalet 2018, enligt ny statistik från Rajar.

Lyssnartidsandelen för de digitala plattformarna ligger på 52,6 procent, vilket är bara två tiondelar mer än kvartalet innan. På ett år har andelen dock stigit med 2,7 procentenhet.

DAB är den överlägset största digitala distributionsformen, med en andel på 38,3 procent (+0,2) av de lyssnade timmarna. Därefter följer internet med 9,4 procent (-0,2) och digital-TV med 5,0 procent (+0,3).

BBC-s andel av lyssnandet har minskat till 50,9 procent, vilket är 0,8 mindre än kvartalet innan och 1,9 procentenhet mindre än i slutet av 2017. De största heldigitala stationerna är BBC 6 Music med en marknadsandel på 2,1 procent och BBC Radio 4 Extra med 1,5 procent. De största heldigitala kommersiella stationerna är Bauer-ägda Absolute 80s (0,8) och Kisstory (0,7).

MTG-ägare godkänner delning av bolaget

Thu, 2019-02-07 13:23

Anders Jensen, koncernchef för NENT Group.
Foto: MTG.

Aktieägarna i MTG godkände idag att bolaget delas i två och att NENT Group ansöker om att noteras på Nasdaq Stockholm i slutet av mars.

Beslutet på dagens extra bolagsstämma innebär att ”innehavare av en A-aktie i MTG erhåller en A-aktie i NENT Group och innehavare av en B-aktie i MTG erhåller en B-aktie i NENT Group”.

NENT Group och MTG anordnar kapitalmarknadsdagar 11 mars respektive 12 mars. Samma månad publiceras ett prospekt om utdelningen och noteringen.

Hänt gör kändispodd med NENT

Thu, 2019-02-07 13:13

Aller-ägda Hänt inleder ett poddsamarbete med NENT-s digitala plattform I Like Radio.

Den nya podden Vad har Hänt? har premiär idag, släpps varje torsdag och presenteras av Sarah Mansouri, som är nöjesreporter på Hänt men också har radioerfarenhet som programledare på East FM i Norrköping och P4 Östergötland samt researcher på P3.

”Vi på redaktionen vet allt om svenska underhållningsprogram, realityserier, Hollywood, kungligheter, vimmel och galor. Vi är där det händer och kan därför lova en underhållande podcast som jag hoppas kommer leda till mycket skratt, igenkännande och ”aha-upplevelser” säger Sarah Mansouri i ett pressmeddelande från NENT.

”Det ska bli mycket spännande att i samarbete med NENT Group producera podden Vad har Hänt?. Med vår expertis och kunskap inom nöjesgenren hoppas och tror vi att den här podden har en given plats hos alla lyssnare som vill veta allt och lite till bakom kulisserna i den spännande kändisvärlden” säger Tobias Wixtröm, som är chefredaktör och ansvarig utgivare för Hänt-gruppen, som ger ut tidningarna Hänt i Veckan, Hänt Extra och Veckans Nu! samt sajten Hänt.se.

Rättelse: SR slutar sända DAB+

Wed, 2019-02-06 18:18

I fredags (1 februari) slutade Sveriges Radio sända på Teracoms testnät för DAB+ i Stockholm, Uppsala och Gävle.

SR har de senaste åren använt Teracoms testnät för att sända P2, P3 och P4 digitalt. Nu lämnar SR multiplexen för att ge utrymme till kommersiella kanaler.

Inga ytterligare förändringar av SR-s DAB-sändningar planeras i dagsläget, enligt ett pressmeddelande från Sveriges Radio. SR fortsätter att sända DAB i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå. De kanaler som ingår är P1, P2 Klassiskt, P2 Världen, P3 Star, P7 Sisuradio och Knattekanalen.

I en tidigare version av artikeln stod det att P2, P3 och P4 numera sänds på SR-s egen multiplex. Det stämmer alltså inte.

Radionytt Musik

Wed, 2019-02-06 16:58

Radionytt Musik med aktuella spellistor från Sveriges viktigaste radiostationer finns nu att ladda ned som PDF-fil här.

Veckans adderingar

Wed, 2019-02-06 16:57

Anna Bergendahl adderas av P4 och Rix FM.

B: Billie Eilish Bury a Friend
C: Benjamin Ingrosso So Good So Fine When You’re Messing with My Mind
C: Galantis Bones (feat. One Republic)
C: Ison & Fille Vinnare (feat. Cherrie & Imenella)
C: Léon You and I
D: Alec Benjamin Let Me Down Slowly (feat. Alessia Cara)
D: Astrid S Someone New
D: J. Cole Middle Child
D: James TW You & Me
D: Lil Peep & iLoveMakonnen I’ve Been Waiting (feat. Fall Out Boy)
E: Grimes We Appreciate Power (feat. BloodPop and Hana)
E: Lil Pump Racks on Racks
E: Rein Electric
E: Toro y Moi Who Am I C: Anna Bergendahl Ashes to Ashes
C: Imagine Dragons Bad Liar
C: Nano Chasing Rivers
D: Aron Blom Low Low Low
D: Dan & Shay Tequila
D: Fatboy Alla (feat. Heidi Kaarto & Esa Pulliainen)
D: Florence & The Machine Moderation
D: Linnea Henriksson Den stora dagen
D: Vampire Weekend Harmony Hall – – Anna Bergendahl Ashes to Ashes
Imagine Dragons Bad Liar
Lady Gaga & Bradley Cooper Always Remember Us This Way
Nano Chasing Rivers

 

Radio Monitor Airplay Chart 5 2019

Tue, 2019-02-05 15:41
01
(02) Ava Max  TOLV VECKOR SOM ETTA
Sweet But Psycho  WMG   02
(03) Smith & Thell
Forgive Me Friend  PGM   03
(01) Lady Gaga & Bradley Cooper  EN VECKA SOM ETTA
Shallow  UMG   04
(05) Molly Sandén
Sand  SME   05
(06) Dean Lewis
Be Alright  UMG   06
(04) Lukas Graham  EN VECKA SOM ETTA
Love Someone  UMG   07
(08) Kygo & Sandro Cavazza
Happy Now  SME   08
(15) Panic! At The Disco
High Hopes  WMS   09
(07) Sebastian Walldén
Everything  UMG   10
(09) David Guetta & Sia  TIO VECKOR SOM ETTA
Flames  WMG  

För mer information om Radio Monitor, se www.radiomonitor.com eller kontakta Annica Forsman (0708-27 45 89 eller annica@radiomonitor.com).

Radion drev NENT-s försäljningstillväxt

Tue, 2019-02-05 13:34

Nordic Entertainment Groups försäljning steg med 3 procent förra året tack vare ”en fortsatt stark utveckling inom Viaplay och den svenska radioverksamheten” skriver MTG i sin kvartalsrapport.

”Den svenska radioverksamheten fortsatte sin positiva utveckling och tillväxten accelererade ytterligare till följd av lanseringen av nya radiolicenser i början av augusti” skriver bolaget vidare.

Samtidigt som de nya tillstånden för Rix FM och Star FM gjorde att försäljningen ökade innebar expansionen även högre kostnader.

NENT omsatte 12,8 miljarder svenska kronor förra året, medan vinsten blev 1,66 muljarder. Rörelsemarginalen låg kvar på 13 procent.

Mer:
MTG-s kvartalsrapport (PDF)

Storbritannien: Bauer köper 36 stationer

Tue, 2019-02-05 12:55

Bauer Media köper upp ytterligare 33 analoga FM-stationer och tre digitala DAB-stationer i Storbritannien, skriver Radio Today. Affären fördubblar nästan antalet lokala radiostationer inom Bauer, som driver två lokala radionätverk – Hits och Greatest Hits.

Säljare är Lincs FM Group och Celador Radio. I köpet ingår The Breeze med 14 tillstånd i södra England, Sam FM med två analoga och ett digitalt tillstånd, Dream 100 FM (Colchester), Town 102 (Ipswich, digital), The Beach (Norfolk), North Norfolk Radio (Norfolk), Radio Norwich 99.9 (Norwich), Fire Radio (Bournemouth och Poole), Lincs FM (Lincolnshire och Newark), Compass FM (norra East Lincolnshire), Trax FM (Doncaster och Bassetlaw), Dearne FM (Barnsley, Penistone och Dearne Valley), Rutland Radio (Stamford och Rutland), Ridings FM (Wakefield), Rother FM (Rotherham) och Suffolk First (Suffolk, digital).

För att klara konkurrensreglerna säljer Bauer KCFM, Sam FM South Coast och The Breeze Solent vidare till Nation Radio.

Bauer har ännu inte avslöjat vad de nya stationerna ska användas till.

SR flyttar DAB-kanaler i Stockholm

Mon, 2019-02-04 18:01

Sveriges Radio flyttade i fredags tre av sina DAB-kanaler i Stockholm.

P2, P3 och P4 Stockholm har fram tills nu ingått i Teracoms testmultiplex för DAB+ på kanal 12A. Nu återfinns P2, P3 och P4 istället på Sveriges Radios egen multiplex på kanal 12C, där SR-s redan sänder P1, P2 Klassiskt, P2 Världen, P3 Star, P7 Sisuradio och Knattekanalen. Förändringen gör att DAB-lyssnare måste göra en ny sökning på sina mottagare för att fortsätta ta in P2, P3 och P4.

SR har tillstånd att sända upp till tio kanaler med DAB i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå.

Teracom driver vidare testmultiplexen med stationer från NENT, Bauer Media och Skärgårdsradion. Testsändningarna når Stockholm, Uppland och Gävle-regionen.

PPM: Rix FM går om Mix Megapol

Mon, 2019-02-04 17:51

För första gången sedan 2011 är Rix FM större än Mix Megapol i en rikstäckande lyssnarmätning.

Rix FM nådde förra veckan 13,8 procent av befolkningen, medan Mix Megapol nådde 13,7 procent. Under vecka 35 förra året låg båda kanalerna på 13,6 procent, men Mix Megapol har sedan dess varit större i Kantar Sifos PPM-mätning.

En anledning till att Rix FM och Mix Megapol nu är lika stora är att stationerna sedan 1 augusti har tillgång till varsitt nationellt tillstånd för kommersiell radio. Tidigare har Mix Megapol haft betydligt fler frekvenser än Rix FM.

Station 2019-V05 2019-V04 2019-V03 2019-V02 Radio Total 72,2 71,7 71,9 70,2 Sveriges Radio 53,1 53,3 53,3 52,1 Kommersiell radio 39,5 38,0 37,9 37,0 Bauer Media 25,6 24,7 24,6 24,1 Nordic Entertainment 22,2 21,1 21,6 20,8 SR P1 14,5 14,7 15,2 14,7 SR P2 totalt 2,3 2,4 2,1 2,3 SR P3 9,4 8,7 9,0 9,1 SR P4 39,3 39,7 39,8 38,0 Mix Megapol 13,7 14,4 14,3 14,5 Rix FM 13,8 13,0 13,9 13,0 NRJ 8,7 8,1 8,0 7,2 Star FM 7,2 6,7 6,8 6,3 Rockklassiker 3,5 3,4 3,7 3,0

Sifforna redovisar daglig räckvidd.


Mer:
Kantar Sifos sida om PPM

NENT stärker poddavdelningen

Mon, 2019-02-04 15:05

David Persson, Minna Brandt och Sanna Lennartsson.

Nordic Entertainment utökar poddavdelningen genom att anställa en podcastkoordinator och två kommersiella projektledare.

”Vi ser att podcast är ett växande medium som når nya målgrupper. Som ett av Sveriges ledanda radiobolag och med vår gedigna kunskap inom radioproduktion och storytelling, ser vi stora möjligheter att stärka vårt erbjudande till både lyssnare och annonsörer” säger Christer Modig, som är VD för radioverksamheten inom NENT Group i Sverige.

Före jul rekryterades David Persson som podcastkoordinator med övergripande ansvar för produktionen och logistiken. Han har tidigare varit programledare och podcastansvarig på den nu nedlagda Norrköpings-stationen East FM.

Ny kommersiell projektledare med särskilt fokus på brandade poddar blir Sanna Lennartsson, som har jobbat som konsult inom content marketing och som producent och projektledare på OTW där hon bland annat arbetade med kunder som IKEA, Röda korset och Nordic Bet.

”Jag drivs av att hitta en perfekt matchning mellan redaktionella produkter och varumärken. Det handlar inte om att sälja ut ett innehåll, utan att utveckla ett kvalitativt format med samma tonalitet som varumärket vilket gör att det tilltalar både lyssnare, kund och poddmakare” säger Sanna Lennartsson.

Den tredje rekryteringen är Minna Brand, som blir kommersiell projektledare med fokus på sponsrat innehåll. Hon har senast funnits på STO-CPH där hon har arbetat med AFP för TV-produktioner.

”Efter att i många år jobbat med traditionell produktplacering i kommersiella TV-format, känns det superkul att ta klivet över till det digitala och podcast. Det blir allt viktigare för varumärken att skapa storytelling med hjälp av poddar och på ett naturligt sätt sprida budskapet till sin målgrupp. Jag tror vi bara skrapat på ytan vad gäller den här typen av annonsering” säger Minna Brandt.

Poddavdelningen leds av Julia Ringer-Meidal, som har varit digital director sedan juni förra året. Hon har tidigare varit marknadschef på Viasat som också ingår i NENT Group.

Podd om konspirationer till Radioplay

Fri, 2019-02-01 17:23

Konspirationspodden är den senaste podden på Bauer Medias digitala plattform Radioplay.

Med premiär idag ska Konspirationspodden varje vecka ta upp konspirationsteorier kring riktiga, historiska händelser som Elvis Presleys död, Titanic och Bermudatriangeln.

”Det här är en podd för dig som är intresserad av en annan version av verkligheten. En version som tar upp alternativa teorier, mystiska sammanträffanden och diskussioner om vad som kan vara sant” säger Aida Engvall som tillsammans med Vivienn Le är programledare för Konspirationspodden.

Podden startades av Aida Engvall och Vivienn Le på studentradion i Kalmar där de studerade på medientreprenörprogrammet.

”Konspirationsteorier har på den senaste tiden blivit ett väldigt populärt ämne på andra plattformar, exempelvis Youtubde. Nu gör vi på Radioplay storytelling om konspirationsteorier i podcastformat. Vi tror att en sådan här podd kan engagera på ett intressant sätt och samtidigt vara en vattendelare för publiken. Dessutom är det otroligt kul att jobba tillsammans med nyexaminerade unga tjejer. Vi på Radioplay letar ständigt efter de nya poddtalangerna och det här är ett skolexempel på när man hittar sådan personer: Aida och Vivi. Duktiga talanger med bra idéer som gör en riktigt bra produktion” säger Radioplays podcastchef Lovisa Ohlson.

Vincent Sneed lämnar reklamradioorganisationen AER

Fri, 2019-02-01 14:49

Vincent Sneed lämnar den europeiska reklamradions organisation AER efter 13 år som chef för kontoret i Bryssel.

Som ”regulatory affairs director” och ”AER director” har Vincent Sneed bland annat skött AER-s kontakter med EU-institutionerna. Vid gårdagens årsmöte för AER tog Vincent Sneed emot organisationens utmärkelse ”Golden Microphone” som tack för sitt arbete.

”Vi tackar Vincent för hans professionalitet, hängivenhet till organisationen och hans insatser när det gäller att uppmärksamma EU-institutionerna om AER och radiobranschens särskilda behov” säger AER-s ordförande Stefan Möller i ett pressmeddelande.

Vincent Sneeds tidigare uppdrag kommer nu att delas av Francesca Fabbri (AER manager) och Marie-Pierre Moalic (AER policy officer).

Tankar för dagen, väder och Kulturnytt flyttas i P1-morgon

Fri, 2019-02-01 13:00

P1-morgons Katherine Zimmerman, Anna Hernek och Daniel Alling.
Foto: Mattias Ahlm.

På måndag genomförs en del förändringar i P1-morgon.

SMHI-s långa väderprognos flyttas fram en timme till 08.55, medan prognoserna 05.55 och 06.55 ligger kvar som nu. Detta eftersom de som lyssnar på sista timmen av P1-morgon ofta är äldre som också har visat sig ha större intresse av SMHI-s längre sändningar.

Kulturnytt 07.46 kortas med ett par minuter, men samtidigt får Kulturnytt utrymme att uppdatera tidiga morgonlyssnare i en kort rapport några minuter före 07.00.

Tankar för dagen flyttas till 06.25. Det ger utrymme för aktuella inslag för den publik som slår på radion i halvtimmen före 07.00.

Förändringarna motiveras med att P1 vill ge en heltäckande nyhetsuppdatering till de lyssnare som bara kan lyssna en kort stund på morgonen, framförallt de i den yngre medelåldern.

”Vi hoppas att förändringarna ska medföra att programmet upplevs som mer sammanhållet och att det kommer att innebära en ännu bättre lyssningsupplevelse” skriver P1-chefen Nina Glans på Sveriges Radio-bloggen.

P1-morgon startades för 20 år sedan och har totalt 750 000 dagliga lyssnare mellan 05.30 och 09.30.

Micael Dahlén och Anis & Joey gör poddar med Munck

Thu, 2019-01-31 12:39

Micael Dahlén gör en podd om februari.

Produktionsbolaget Munck lanserar fler egna poddar under februari. Först ut är två nya format med Handels-professorn Micael Dahlén respektive Youtube-profilerna Anis Don Demina och Joey Massa.

”Munck har varit med och byggt framgångsrika radio- och podcastformat under flera år. Att lansera egna podcasts är en förlängning av vårt erbjudande” säger bolagets VD Jakob Munck.

Fy fan för februari blir en daglig podd där lyssnarna får ta del av Handels-professorn Micael Dahléns tankar kring hur man står ut med februari. Den andra premiären under februari är Anis & Joey – det är inte hybris som beskrivs som en frispråkig humorpodcast som släpps en gång i veckan med utvalda gäster.

”Vi är superstolta över att så starka profiler väljer att jobba med oss på Munck. Anis och Joey har en unik position hos unga vuxna och Micael är välkänd för sina kreativa och oväntade idéer” säger Jakob Munck.

Munck producerar sedan tidigare poddar åt Sveriges Radio, Bauer och Spotify liksom egna titlar och program åt Skolverket och SEB. Bland poddarna kan nämnas P3 Historia, Matsamtalet och Muncks egen Inredningspodden.

NENT begär nytt uppskov med DAB-starten

Thu, 2019-01-31 12:29

Nordic Entertainment har återigen bett om att få senarelägga starten av sina DAB-sändningar.

I höstas meddelade NENT att företaget tillsammans med DB Media och Skärgårdsradion skulle komma igång med nationella DAB-sändningar 1 januari i år. Nu vill NENT senarelägga starten till senast 30 juni.

”NENT Group förbereder en start av ordinarie sändningar, men det är ett arbete som inte saknar såväl tekniska som organisatoriska utmaningar varvid det kan komma att bli mindre fördröjningar med starten” skriver NENT i sin begäran till MPRT.

NENT skriver att företaget räknar med att ”komma igång med ordinarie sändningar inom den stipulerade tidsperioden” och pekar på att konkurrenten Bauer Media har fått uppskov till 1 januari nästa år. En anledning till att senarelägga starten är att NENT vill ha en garanti från politiskt håll att DAB-radion får behålla sitt frekvensutrymme efter att nuvarande tillståndsperiod löper ut 30 september 2022. Ett sådant besked har inte gått att få under de månader då Sverige har styrts av en övergångsregering.

Myndigheten för press, radio och TV väntas ge ett svar på NENT-s begäran om uppskov under den närmaste veckan.

15 radiokanaler är planerade att ingå i NENT-s nät. Vid sidan av NENT, har DB Media ett nationellt tillstånd för Dansbandskanalen och ett regionalt i Skåne för Guldkanalen, medan Skärgårdsradion har regionala sändningstillstånd i Stockholm och på Gotland.

Radionytt Musik

Wed, 2019-01-30 17:59

Radionytt Musik med aktuella spellistor från Sveriges viktigaste radiostationer finns nu att ladda ned som PDF-fil här.

Pages